Skip to main content

Jonne Arjoranta

Facebook ei ole sinua varten

3 min read

Tämä on säännöllinen muistutus siitä, että sinä et ole Facebookin asiakas, mainostajat ovat. Facebookin käyttötarkoitus on pitää sinut tuijottamassa ruutua mahdollisimman pitkään, jotta näkisit mahdollisimman monta mainosta. Siksi et voi vaikuttaa virtasi sisältöön kuin hieman; mainostajien tarpeet ovat sinun tarpeitasi tärkeämmät.

Facebook ei itsekään hallitse luomaansa alustaa. Se on palkannut vain pienen määrän ihmisiä käymään läpi sisältöään ja luottaa siksi enimmäkseen algoritmeihin. Tämän takia Facebook on ollut osallinen mm. rohingyojien vainoon Myanmarissa ja mahdollistanut Venäjän sekaantumisen Yhdysvaltojen edellisiin vaaleihin.

Mutta mitä voin tehdä, kun kaikki ystäväni ovat Facebookissa?

Tätä kutsutaan verkostovaikutukseksi: olet Facebookissa, koska kaikki muutkin ovat. Voit kuitenkin kokeilla vaihtoehtoja poistamatta Facebook-tiliäsi. Kun kaverisi sitten kokeilevat samaa vaihtoehtoa, he voivat yllättyä iloisesti löytäessään sinut.

Miten seuraan lempikirjailijani kirjoituksia?

Blogeissa on ollut toimivat RSS-virrat 90-luvulta asti. Lataa puhelimeesi/tietokoneellesi RSS-lukija, seuraa heidän virtaansa ja näet kaikki heidän päivityksensä. Kaikkien Wordpress-blogien RSS-virta löytyy osoitteesta /feed, eli www.esimerkki.fi/feed.

Miten jaan omia päivityksiäni?

Blogin perustaminen on helppoa! Sellaisen saa ilmaiseksi Wordpressiltä tai monesta muusta palvelusta. Kaverien blogeja on helppo seurata ja kommentoida.

Mutta entä jos haluan vain sosiaalisen median, johon päivittää kuvia kissastani ja valittaa säästä?

On paljon vaihtoehtoja, jotka eivät pyöri mainostajien ehdoilla. Esimerkiksi Mastodonilla on yli miljoona käyttäjää. Äitisi ei ehkä tykkää kissakuvistasi siellä, mutta miljoona muuta ihmistä voivat.

Ohjeita

RSS-lukija

Helpointa on lukea päivityksiä suoraan selaimesta. Firefoxissa on oletuksena RSS-lukija. Jos et näe työkalupalkissa "Tilaa"-nappia, voit klikata asetusvalikosta "Muokkaa" ja lisätä sen työkalupalkkiisi. Google Chromeen täytyy asentaa RSS-lukija erikseen, jonka jälkeen tilaus-nappi ilmestyy osoitepalkkiin.

Blogi

Worpressiin on helppo perustaa blogi: https://wordpress.com/start/about

Mastodon

Ylläpidän suomenkielistä Mastodon-palvelinta osoitteessa https://mastodontti.fi/. Vasemmasta yläkulmasta voit luoda oman tilisi. Mastodonttiin mahtuu vielä paljon lisää kissakuvia!